Köpölyözés

Mik ezek a foltok, és miért akar hirtelen mindenki pöttyös lenni?

Ezek a foltok egy ősi terápiás eljárás, a köpölyözés következtében keletkeztek, mely során köpölycsészéket helyeznek el a páciens testén.

Hogyan is zajlik pontosan ez a művelet?

Az eljárás során, mely tulajdonképpen az akupunktúra egyik formája, köpölycsészéket helyeznek a testre, ennek következtében vákuum alakul ki, s a csésze szívóhatást gyakorol a bőrre, valamint a benne lévő véredényekre és vérre. Ennek a nyoma látszik meg piros kerek foltok formájában.

Miért használja olyan sok olimpikon?

A sportolók állítása szerint kiválóan csillapítja a fájdalmat, és segít a felépülésben az állandó edzések és versenyek miatti fizikai megterhelésből.

Michael Phelps

Valóban hatásos?

Az orvosok szerint a köpölyözés segíthet a különböző izomfájdalmak gyógyításában, fájdalomcsillapításban, ízületi gyulladás, az álmatlanság, termékenységi-, légzési problémák és a narancsbőr kezelésében is.

Jacky Long szerint, aki már közel 20 éve foglalkozik gyógyítással, a köpölyözés lényege tulajdonképpen az, hogy segíti az energia – vagy, ahogy a hagyományos kínai orvoslásban ismerik: a chi – áramlását, és helyreállítja a test megbomlott egyensúlyát. Állítólag minél sötétebb nyomot hagynak a csészék az ember bőrén, annál lassabb a vérkeringés az érintett területen. A köpölyözést a gyógyításon kívül a szépségiparban is használják, és népszerű kezelésnek számít a különböző fürdőkben is.

Nem fáj?

A Brit Akupunktúra Tanács szerint a köpölyözés egy fájdalommentes eljárás, a kör alakú piros foltokat pedig az okozza, hogy a kezelés során a bőrfelszín megfeszül és a kisebb hajszálerek megszakadnak. Különböző szabálykönyvek jelentek már meg arról, hogyan is kell ezt az eljárást alkalmazni, ezért mindenképpen ajánlott szakembert felkeresni a kezelés elvégzésre.

Milyen érzés ez?

A legegyszerűbb, ha „saját bőrünkön” tapasztaljuk meg ezt. A kezelés során a feszülés, a nyomás és a meleg a legmeghatározóbb érzet azon a ponton, ahol a csészét a testre helyezik. Kicsit kellemetlen, de egyáltalán nem fájdalmas. A kupola alakban felszippantott bőr látvány talán kicsit félelmetes lehet azok számára, akik még nem próbálták korábban, de a látvány ebben az esetben is sokkal rosszabb, mint maga az érzés. Miután a csészéket eltávolították – nagyjából 10 perc után – a meleg érzet még egy darabig megmarad.

Mikor ajánlott a KÖPÖLYÖZÉS:

Alig találunk olyan betegségcsoportot, amelyre, vagy legalábbis annak megelőzésére ajánlanák a köpölyözést. A legkülönbözőbb  allergiák, gyulladások, légúti és emésztőrendszeri zavarok, anyagcsere-betegségek, izomfájdalmak, mozgásszervi gondok, reumatikus elváltozások is szerepelnek a köpölyözéssel kezelhető betegségek listáján a leggyakrabban egyszerűen általános testi-lelki frissüléshez, immunerősítéshez, betegségek megelőzése érdekében.

Hatásai:

– fellazítja az izmokat

– fokozza az anyagcserét, ezáltal segíti a test méregtelenítését

– kedvezően befolyásolja az emésztést

– élénkíti a vérkeringést, bőrünk visszakapja ruganyosságát

– frissít, kondicionál

– oldja a stresszt

– segít megszüntetni az alvászavarokat

– gyorsítja a sérülések utáni felépülést

– csökkenti a fejfájást, és általában a fájdalmat